SWIFT SILVER – SWIFT SILVER

‘Swift Silver’ is de naam van een Amerikaanse groep rond leadzangeres Anna Kline en zanger-gitarist John Looney, een liefdeskoppel dat sinds 2016 woonachtig is in Mt. Sterling, Kentucky. Eerder traden ze vanuit Asheville op als een bluegrass-muziek spelend duo dat ‘Grits & Soul’ heette, maar ze besloten om een heel andere muzikale richting uit te slaan en meer R&B-, soul- en gospelsongs te gaan spelen. Eerst werd de band ‘Swift Silver’ aangevuld met gitarist, bassist en organist Kenny Miles en diens broer en drummer Hayden Miles en daarmee trokken ze met zijn allen naar de opnamestudio in Whitesburg, Kentucky om negen songs op te nemen voor hun officiële debuutalbum dat gewoonweg naar de nieuwe band “Swift Silver” werd vernoemd.

De eerste single die uit het begin juni op de platenmarkt verschijnende album wordt getrokken is het nummer “Blackbird’s Refrain” waarin de bluesy zangpartij van Anna Kline wat lijkt op de instant herkenbare stem van de betreurde Janis Joplin. Zij neemt de leadzang voor haar rekening in alle door het koppel zelf geschreven nummers, behalve bij de enige cover op dit album waar John Looney het 7 en halve minuut durende liedje “The Fields Have Turned Brown” in een gospelachtige variant zingt. Dat is een song uit 1950 van het legendarische Amerikaanse bluegrass-duo ‘The Stanley Brothers’ (Carter & Ralph Stanley).

Ook in de openingstrack “Belleville Blues” haalt Anna Kline vocaal stevig uit om daarna poeslief de countryballad en ‘break-up’-song “We’ve Given Up On Us” te zingen. Ook het zeven minuten durende door soulinvloeden beheerste “Looking Back” is een stevig gezongen powerballad die ons al die tijd aangenaam weet te bekoren. Op dit nummer speelt de van zijn werk bij de door de twee Miles-broers opgerichte rockgroep ‘Wayne Graham’ en bij singer-songwriter John R. Miller gekende gastmuzikant Chris Justice mee op basgitaar.

Daarna komt een regelrechte liefdesverklaring aan bod in het soulvol gezongen liedje “Tonight, Forever Yours” dat de swingende bluesrocker “Come On Home To Yourself” voorafgaat. De voor de momenteel heersende coronapandemie zeer geldende ballad “We All Get Our Turn” gaat de albumafsluiter “Ain’t Wrecked Yet” vooraf, een prachtig door Anna Kline gezongen nummer op een mooie melancholische en sfeervolle melodie die de algemene ‘spirit’ van deze knappe debuutplaat van ‘Swift Silver’ zeer goed weergeeft.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Colonel Clay Music

video